vrijdag, 17 april 2020 09:25

Frank leest Harry Kuitert en Merlin Stone

Geschreven door
Harry Kuitert Harry Kuitert

Net voordat de coronacrises opdook in ons aller leven, begon ik weer trek te krijgen in lezen. Ik had vrij goedkoop de hand weten te slaan op een 400 pagina’s dikke biografie over de beroemde, maar anderszijds ook beruchte voormalig hoogleraar aan de VU te Amsterdam in het vak ethiek van de christelijke religie: Harry Kuitert. Beroemd, omdathij al vrij vroeg een voorman werd in de Gereformeerde Kerk in Nederland, omdat hij nogal vooruitstrevend was en pro-actief was. Zijn bekendste uitspraak-die ook vele malen in het boek 'Spreken over Boven HARRY KUITERT' een biografie van Gert J. Peelen, wordt aangehaald is de volgende oneliner uit 1974 "Alle spreken over boven komt van beneden, ook de uitspraak dat iets van boven komt". Daarmee wordt bedoeld dat de voorstellingen over en rondom God door mensen gemaakt zijn, negatief gesteld; verzonnen zijn. Kuitert gooide steeds meer de knuppel in het hoenderhok en werd enerzijds steeds geliefder, maar anderszijds steeds gehater -ook internationaal-, omdat hij eeuwenoude waarden aanviel en er eigenlijk alleen maar tegenover kon zetten dat je consequent met een open en kritische houding over god (let op de kleine letter bij god) kon denken en praten. Een prachtig boek. Zelf ben ik gereformeerd opgevoed en basaal wel ingevoerd in deze wereld, maar ook voor mij was het lezen van de tekst een opfrisser van formaat.

Momenteel lees ik nog twee boeken van hem:
1) 'Zeker Weten, voor wie geen grond meer onder de voeten voelt', het boek dat in 1994 gepubliceerd werd en de opvolger was van de bestseller (ruim 15.000 verkochte exemplaren, veel voor een teologisch werk!) 'Het Algemeen Betwijfeld Christelijk Geloof', eerste druk in 1992. Ik lees dit boek met een geschoolde theoloog samen en we geven gezamenlijk commentaar.
2) 'De DOOD de BAAS - Gedichten belicht voor je begrafenis' van H.M. Kuitert uit 2007. Mooie boeken die bewijzen dat Kuitert een eminent denker was, die veel publiceerde en zijn eigen koers levenslang heeft gevaren.

Bovenstaande is een leesproject, een ander onderzoek is het lezen van het boek van Merlin Stone: 'EENS WAS GOD ALS VROUW BELICHAAMD', Tweede druk uit 1979 van het oorspronkelijke boek The Paradise Papers uit 1976. Dit lees ik als voorbereiding op het gesprek dat ik ga voeren voor een interview voor in mijn wijkkrant De Hollanderwijkkrant met kunstenares Jeanette Héman, die een tentoonstelling 'Gaia' over de vrouwengeschiedenis heeft gehouden onlangs in de expositieruimte van de Haniastate. Ze heeft een boek uitgegeven dat 40 schilderingen laat zien over dit thema wat duidelijk maakt dat er vroeger Godinnen aan de macht waren, maar dat die verdreven werden of uit de gunst raakten door mannelijke overheersing, ook als het gevolg van veranderingen in de religies uit die tijden.

Frank Roffel

 

Het boek: 'Het beeldverhaal van de vrouwengeschiedenis'  is verkrijgbaar via de website van Jeanette Héman en bij de boekhandel de Friese Schrijfkamer op de Schrans in Leeuwarden.

'De Vruchtbaarheidsgodin' van Jeanette Héman