zaterdag, 22 februari 2020 20:31

Tentoonstelling H47: GAIA

Geschreven door
Expositie H47: GAIA  -  Foto: Natalia Balanina Expositie H47: GAIA - Foto: Natalia Balanina

Een paar weken terug was ik met Letslid Yellow Rose naar de open dag van de Floris Verster Ateliers in de oude Ambachtsschool. Ze vertelde dat er ook een expositie van H47 op stapel stond. H47 is de kunstruimte voor tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst. Inmiddels is de expo begonnen en hij

(of beter: zij;) heet: GAIA. Volgens mythologische opvattingen in de oudheid is GAIA de godin van de natuur en de aarde. Zij ontstond aan 'het begin van de dingen' uit de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. GAIA werd afgebeeld als een mollige vrouw, vaak oprijzend uit de grond en hiermee verbonden. Archeologen hebben beeldjes van haar gevonden uit het begin van de steentijd en dus al vér voor de Griekse oudheid.

Kunstenaars Jeannette Héman en Lia Versteege benaderen ieder op eigen wijze het thema GAIA. Lia Versteege is gefascineerd door de oorsprong van het leven en het vervolg daarvan. Door de ongelijke ontwikkeling van planten, dieren en mensen, is verdeeldheid ontstaan waardoor respect voor het leven en de natuur vaak is omslagen in destructie. Jeannette Héman tekende het vroegst gevonden godsbeeld. Het waren vrouwenfiguren die dateren van vóór het patriarchaat met mannelijke goden, met zijn verheerlijking van geweld, macht, bezit en discriminatie van vrouwen. Ze wil met haar werk laten zien dat de oudste godinnenbeelden wijzen naar de aarde als oermoeder en de kringloop van het leven. Beide kunstenaars willen een handreiking geven naar een evenwichtig leven tussen aarde-plant-dier-man-vrouw.

Er zijn een aantal extra activiteiten tijdens de expositie:
• Gedachtenwisseling met Jeanette Héman over de vrouwengeschiedenis, op zondag 8 maart 14.00 tot 16.00 uur
• Klankreis met samenklanken van fluit, klankschalen en kleine percussie, op zondag 23 februari en/of, zondag 1 maart van 14.00-15.00 uur.

Tentoonstelling is van 15 februari t/m 08 maart 2020
Open op woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur
Adres: Haniasteeg 47, 8911 BX Leeuwarden 

Wil je meer weten, op de website van H47 vind je informatie over deze en andere exposities.
Geen tijd om naar de expo te gaan, breng dan eens een bezoekje aan de sites van Jeannette Héman en Lia Versteege. Allebei zeer de moeite waard! Jeanette Héman heeft de geschiedenis van vrouwen in een beeldverhaal gevangen en de objecten van Lia Verstege zijn prachtig.

Foto: Natalia Balanina  -  Kunstwerk: Jeannette Héman en op de zuilen Lia Versteege
Natalia Balanina H47

Foto eigen beheer  -  Kunstwerk: Lia Versteege
Lia Versteege