Tips voor een bloeiende ruilhandel

* Een bloeiende handel opzetten kan tijd nemen en vraagt een actieve houding. Het helpt om jezelf voor te stellen via de mail en je vraag & aanbod te plaatsen op de website.
* Bezoek regelmatig een Letscafé, volg een workshop of meld je aan als gastheer of -vrouw voor de bardienst. De drempel om te handelen is lager wanneer je elkaar al kent.
* Maak een uiteenlopend en wisselend aanbod, daarmee vergroot je de kans op succes. Denk aan een verborgen hobby of talent, iets wat je graag in je vrije tijd doet en maak er een aanbieding van.
* Verken de markt! Doe navraag over diensten en goederen waar in de groep behoefte aan is.
* Hoe vaker je ingaat op vraag & aanbod van andere leden: hoe meer contacten je krijgt, die vroeg of laat ook weer jouw klanten kunnen worden.
* Reageer altijd op een persoonlijke mail, ook als je niet kunt helpen. Dit houdt de motivatie voor beide partijen hoog, genereert goodwill en versterkt de sociale cohesie van de groep.
* Heb je iets nodig of wil je iets bijleren en je weet niet bij wie? Leg je verzoek eens voor in een groepsmail of maak een advertentie op de website.
* Vraag voldoende advies wanneer je merkt dat je handel niet van de grond komt of stagneert. Je contactpersoon kan je hierbij helpen.

 

stapeltje boeken plank wordt smaller gezaagd met decoupeerzaagAfspraken maken en meer
* Maak duidelijke afspraken met elkaar. Doe dit voordat de ander op de stoep staat of wanneer de ruil al heeft plaatsgevonden.
* Controleer of je elkaar goed begrijpt;
- Vraagt iemand een tegemoetkoming per klus of per uur? Hoe lang denkt iemand bezig te zijn en wat als het langer duurt?
- Gaat er ook getuind worden als de klus niet lukt? Als er een datum en tijd wordt vastgesteld, wordt er dan ook vereffend als 'de vrager' afbelt?
* Ruilen gaat zonder tussenkomst van euro's, behalve wanneer er onkosten worden gemaakt voor bv ingrediënten, onderdelen of benzine.
* Wanneer je wilt weten of een Letslid voldoende saldo heeft, dan kun je dit opzoeken in het ledenmenu onder het kopje 'Leden' en vervolgens 'Telefoon en Saldi'.
* Wanneer je iets verhandelt of uitleent, test de spullen dan eerst op defecten.
* Om misverstanden uit de weg te ruimen in het geval een ruil misgaat… geef de Tuinen terug.
* Heb je een probleem met iemand van Lets, discussieer liever niet via de mail. Praat met de persoon zelf of neem contact op met het bestuur.

 

gebreide sloffen in allerlei kleuren handen wringen vaatdoekje uit

Heb je een hoog saldo?
* Bedenk eens een leuk plan om de Tuinen te laten rollen. Organiseer een feest voor vrienden of familie en nodig Letsleden uit voor de bediening, massage of workshop. Succes gegarandeerd!
* Doneer eens Tuinen (na overleg) aan iemand die door omstandigheden weinig kan ruilhandelen en een laag saldo heeft.
* Geef je huis een opknapbeurt; kijk met een frisse blik naar je interieur en organiseer assistentie om je te komen helpen met schoonmaken, opruimen, verven, sauzen, behangen en pimpen.
* Koop eens een poos al je verjaardagcadeau's via Lets of vul een beterschapsmand voor iemand die iets extra's kan gebruiken.
* Lets is geen spaarsysteem voor Tuinen en je ontvangt geen rente over je saldo. Als je alleen verdient dan blokkeert de kringloop van handel voor de andere leden.