vrijdag, 27 november 2020 11:03

Tekenopdracht via LETS

Geschreven door
Tekenopdracht: Slaapkamer Tekenopdracht: Slaapkamer

"Wie geeft mij een tekenopdracht plus feedback voor 15 tuinen vergoeding?" Dat was de vraag aan de Letsleden want ik wilde mijn tekenschroom overwinnen. Al spoedig waren er tien voorstellen binnen. De eerste negen schetsen waren redelijk vlot uitgevoerd, maar de laatste...oei. De coronatijd brak aan, de lente ook, tuinklusjes,

erggg warm weer, vakantie en de schroom begon weer te knagen. Over de eerste vijf tekeningen heb ik eerder een blog gemaakt en nu deel twee.

Tessa's voorstel was om een tekening van mijn slaapkamer te maken. Had al een poosje zin om naar model te werken, heb een paar foto's opgezocht en tekenen maar... haar feedback was om een volgende keer met houtskool op een groot vel te werken. En inderdaad, de schroom uit zich in een voorzichtig potloodje en vijftig tinten grijs.

Dirkje vroeg me om een tekening te maken bij een gedicht wat ze had geschreven. Over een onoogelijke bakker die zo heerlijk ruikt en daarom haar huwelijksmateriaal gaat worden. Het is een gewassen tekening met het geurtje in kringels op het papier geborduurd. Ze was er content mee, maar een tikkeltje lelijker was mooier geweest.

Dan een heel bijzondere opdracht van Chris. Dat was echt even kopkrabben, want hoe druk je een gevoelservaring uit? Om op gang te komen heb ik eerst een aantal tekeningen gemaakt zonder op het papier te kijken. Deze techniek heb ik ook bij de uiteindelijke tekeningen gebruikt. Alhoewel ik er met veel plezier aan gewerkt heb en tevreden was met het resultaat, gaf het jammer genoeg toch een andere sfeer dan de bedoeling was.

Klik je op de foto, dan zie je een volledige (en soms andere) afbeelding.

        

Astrid vertelde dat haar vriend met de salsaband Almondegas in Bremen zou gaan spelen en haar voorstel was om de stadsmuzikanten aldaar te tekenen. Begrijpend lezen is ook een kunst, dus ik heb een tekening van de band Almondegas gemaakt. Op de valreep begreep ik dat ze toch echt de stadmuzikanten van Bremen bedoelde. Tsja. 't Is gelukt om ze alsnog een plekje te geven.

Het voorstel van Isolde was om de duinen met zee en ondergaande zon te tekenen. Ik zag gelijk het wuivende helmgras voor me en ben daarmee van start gegaan. Lekker grote halen maken met een losjes vasgehouden potlood of aquarelgrafiet, heerlijk. Isolde schreef dat ze blij van werd van de tekeningen en daar werd ik dan ook weer blij van ...

       

Tessa's advies was om op een groter vel te tekenen en Isolde raadde me aan om meer kleur te gebruiken. Ik neem de raad ter harte en ben aan de sprong begonnen met een krijttekening op A1 naar een foto van Joukje Pees. Tige dank dames en heer voor de suggesties en feedback!

Een verslagje de eerste vijf tekenopdrachten vind je op de blog van april van dit jaar.