vrijdag, 26 februari 2021 08:34

Lets Assen is gestopt. Waarom?

Geschreven door

Medio december was ik de verwijzingen op linkenpagina van onze Lets website aan het controleren en pardoes kwam ik op een open&blootsite terecht. Letskring Assen was ineens een sexsite geworden, krijg nou wat. Ook via de zoekmachine kwam ik niet op de juiste site en een mail aan Lets Assen werd onbezorgd

teruggestuurd. Toen mw. W. Bezemer van de Letskring Assen gebeld en wat ik al vermoedde was waar: Lets Assen bestaat niet meer. Al een vol jaar notabene.

Wemy Bezemer, de voormalig voorzitter vertelde: "We zijn links en rechts ingehaald door een 'Ruilgroep Assen Facebook' en 'Ruil of geef weg winkel'. Mensen zoeken manieren die meer vrijblijvend en gemakkelijker zijn dan deelnemen aan een LETSgroep. Digitaal ruilen gaat sneller dan een lidmaatschap en elke maand op de Letsontmoeting komen. Het vinden van bestuursleden lukte bijna niet meer en ook het lidmaatschapsgeld riep soms problemen op. Door de drukke levens van de mensen en de digitalisering zijn we onze leden kwijtgeraakt. Bovendien kunnen mensen via verschillende instanties hulp krijgen bij wat ze nodig hebben, zoals via het WMO. Met een piepklein groepje is de mogelijkheid om te ruilen beperkt."
 
Tijdens het gesprek bleef telkens door mijn hoofd zoemen: "Ja maar het gaat niet alleen om het ruilen van goederen, LETS is zoveel meer". Bij LETS ruil en deel je behalve goederen, ook diensten - informatie - kennis - vaardigheden - advies - vrienschap - noaberschap - verruim je je ontplooiingskansen - kun je je zelfvertrouwen vergroten. De investering die je doet door naar een bijeenkomst te gaan of iemand hulp aan te bieden, betaalt zich ruimschoots terug in sociale cohesie, een extra netwerk, handige en slimme leden, een luisterend oor of een gulle lach. En wie wil dat nou niet?
 
Ja inderdaad waarom willen mensen dat niet? Is de quick fix meer van deze tijd? Is er schroom om zich te verbinden aan een vereniging? Tijdnood en verplichtingenmoe? Is de lokale ruilhandel in deze vorm een gepasseerd station? In een tijd waarin noaberschap, duurzaamheid, ciculaire economie en consuminderen iedereen in de mond bestorven ligt?
 
Toen Edith Büller de penningmeester van LETS Groningen contact zocht ivm de donatie aan LETS Leeuwarden, heb ik gevraagd naar de redenen waarom Groningen moest stoppen. Ze stelde een telefonisch gesprek voor en inmiddels is dat achter de rug. In de volgende blog lees je hoe dat is gegaan.

Lees ook: Daarom is Lets Groningen gestopt