vrijdag, 24 september 2021 09:20

Heb jij ook een egeltje in je tuin?

Geschreven door
Erinaceus europaeus (Europese egel) Erinaceus europaeus (Europese egel)

Ineens was er het plan om een egelhuisje te maken. Aanleiding? Geen idee, 't leek me plotseling zo leuk. Maar ik heb begrepen 'plotsklaps' en 'ineens' meestal al langere tijd in je hoofd aan het rijpen zijn. Ik had bv. gelezen dat er in de zomer van 2020 veel egeltjes waren overleden aan de corynebacterie, erbij

-of wellicht eraan ten grondslag- de milieuveranderingen met hitte & droogte. Ik had ook gelezen over egels die gewond raken doordat mensen in de nacht hun robotmaaier het gazon laten maaien. Hoe gek kun je het verzinnen! Dan nog het royaal gebruiken van slakkenkorrels en insectenverdelgers -ook de eco- die op den duur dodelijk zijn voor egels. Alles bijelkaar is de egelpopulatie de afgelopen 10 jaar met de helft gesloken. Met andere woorden de egels kunnen wel wat hulp gebruiken. Wanneer ik zomers 's avonds buiten zit, zie ik regelmatig een egeltje scharrelen en dat maakt het ook in mijn stadstuin een poging waard.

Het idee was om twee oude en geurloze emmers in elkaar te schuiven om zodoende een portaaltje met slaaphok te maken. Met enige twijfel of een egel in een plastic verblijf zou willen winterslapen, nog even googelen hoe groot de opening moet zijn en wat een goede standplaats is. Hij staat nu in een hoekje van de tuin op een kleine verhoging in de schaduw, met de ingang (14 x 14 cm) op het zuidwesten. Twee oude plastic emmers, het ziet er niet uit, maar met takken rondom, gaat het zowaar op een egelhuisje lijken. Vervolgens egelvoer gekocht en toen kon de instuif beginnen.


Een instuif, want op een gegeven moment zag ik er zelfs vier tegelijkertijd. Terwijl ik bezig was met zo langzaam en voorzichtig mogelijk dichterbij te komen, was mijn innerlijke kind aan het huppelen en joelen van enthousiasme. Ik zal je de superlatieven besparen, maar ik vind het zo ontiegelijke leuk. Ze smakken als ze eten, ze besnuffelen elkaar, maken grappige blaasgeluiden en jagen elkaar soms weg. Ze zijn sowieso nogal lawaaierig en echt enorm schuw kan ik ze niet noemen. Zo nu en dan hoor ik ook een egel scharrelen in het egelemmerhuisje. Inmiddels hebben zowel mijn buurman als buurvrouw ook de smaak te pakken. Zo staan we 's avonds laat met het fototoestel in de aanslag, in drie tuintjes op rij naar de egeltjes te kijken en er vooral van te genieten.

Wil je ook?
Eerste vereiste in het plan van aanpak is een niet te nette begroeide tuin met blad, takjes, rupsen en insecten. Dan nog een rustige plek buiten bereik en zicht van (huis)dieren en kinderen. Het is handig als de egels door een kleine opening in de tuinomheining van tuin naar tuin kunnen lopen, dat voorkomt nachtelijke ongelukken in het verkeer. Vervolgens zorg je voor een dikke hoop oud blad waarin de egel zijn slaapplaats kan opbouwen of je maakt zelf een egelhuisje. Dan nog lokken met lekker egelvoer en -belangrijk- voldoende water en je er verder zo weinig mogelijk mee bemoeien. Ga je wel kijken of je egelhuisje bewoond is, dan verstoor je de egel en neemt hij de vlucht, ook als het koud is en nergens meer plek in herberg of stal.


Egelbescherming geeft uitleg over het maken van een egelhuisje.
Ook op de site van de Dierenambulance staan veel egelweetjes.
Een leuk boekje: 'Het egeltjeshandboek' van Sally Coulthard.

Dit egeltje ruikt onraad en laat zodoende zijn tandjes zien

Egels hebben een korte staart en pootjes van ca. 10 cm

  Hergebruik of omdenken; van een oude tuinvaas een egelvoederhuisje gemaakt. Zo regent het voer niet nat.

Het egelhuis verstopt achter afvalhout. Gebruik geen zeep om het egelhuisje schoon te maken, daar worden ze ziek van

Egelpootafdrukken in het zand; een slimme actie van de buurman