maandag, 09 november 2020 09:48

Ode aan Lode

Geschreven door
Ode aan Lode Ode aan Lode

Het geheugen, dat is toch iets bijzonders. Want de naam Lode Pemmelaar, het deed bij mij geen belletje rinkelen. Als ik vervolgens zijn naam intik in de zoekmachine komen er dozen en enveloppes tevoorschijn en floept de herinnering gelijk aan: och ja die ken ik! 'Lode de dozenschilder' werd hij ook wel genoemd. De man die schilderijen en

zeefdrukken maakte van opengevouwen dozen en eveloppes, wordt deze herfst herdacht met o.a. een expositie in de galerie aan de Westerkade in Leeuwarden. Het namelijk 25 jaar geleden dat de kunstenaar Lode Pemmelaar samen met Anne Post Toe Slooten de Stichting Kunstpromotie Leeuwarden oprichtte.

Behalve acht werken van Lode, hebben tien Friese kunstenaars zich laten inspireren door zijn werk en ontstaat er een interessante wisselwerking tussen de kunst van Pemmelaar en van de hedendaagse kunstenaars. Het is bovendien een mooie intieme galeriekelder aan de Westerkade en Henk Dillerop een onderhoudende gastheer. Beslist een bezoekje waard.

Terwijl ik aan het kijken en fotograferen was, ving ik een gesprek op tussen Henk Dillerop en bezoeker Joke Stapensea: "Dat is een mooi kunstwerk, maar waarom is dat onderdeel eraan toegevoegd? Had er beter niet bij gekund." "Ja, ben ik met je eens" reageert Dillerop. En dan ineens; "Ja ho wacht even, zij schrijft hier een blog over en gaat natuurlijk ook dit gesprek verslaan." En inderdaad zoals mijn buurman placht te zeggen; "Als je zegt dat iets niet mag, dan geef je in feite toestemming". Waarvan bij dezen acte...

De expositie is komend weekend op 14 en 15 november tussen 11.00 en 17.00 uur te bekijken. De Pakje Kunst automaat is aanwezig en gevuld met 'Ode aan Lode-werkjes'. De eerste 10 bezoekers krijgen op beide dagen overigens een Pakje Kunst miniatuur gratis.

Meer weten?
Kijk dan eens op: Stichting Kunstpromotie Leeuwarden, Facebook Galerie Westerkade of 'Ode aan Lode' in de Leeuwarder Courant.

Ga je met de cursor boven de foto's hangen, dan zie je het bijschrift verschijnen