vrijdag, 23 augustus 2019 11:56

Een leerzaam Letscafé in Hantum

Geschreven door
Watermolen in Hantum Watermolen in Hantum

Zondag 18 augustus is het Lets café bij Letslid in Hantum geweest. Met zes Letsers werden we die ochtend om 11.00 uur onthaald op koffie, waarna we per fiets en auto naar de Stoepa reden, die net buiten het dorp gelegen was.
Hier werden we door Sharib, een Nederlandse Boeddhist die

er ook woont, rondgeleid in het Tibetaanse klooster. Dit klooster, is in 1986 gesticht en in 1993 uitgebreid met een Stoepa. Hierin worden relieken van een boeddhistische heilige bewaard. Sharib heeft ons verteld over zijn leven in het klooster en het bereiken van wijsheid door meditatie.

Na dit religieuze uur gingen we terug naar Hantum om van de gastvrouw een mok groentesoep te krijgen. Na haar schilderijen bewonderd te hebben wandelden we naar de watermolen om aldaar uitleg te krijgen van Martijn de molenaar.

In gloedvolle bewoordingen en een beklimming van het inwendige van de molen, kregen we een goed beeld hoe een molen werkt en onderhouden wordt. De kamraderen worden
bijvoorbeeld gesmeerd met reuzel en bijenwas. De reuzel moet eerst een tijdje hangen want anders smeert het niet goed. Aan een touwtje zodat de muizen er niet bij kunnen.

Anderhalf uur later gingen we gesticht weer weg. Een leerzame en plezierige zondag.
Dank je wel gastvrouw.

Jaap

Molen Hantum

Watermolen in Hantum - Foto: Sjoukje Maurits

Meer weten: Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel en Boeddhistisch studie- en meditatiecentrum meditatiecentrum