donderdag, 03 november 2016 17:02

Vrijwillig op de Vrijwilligersbeurs

Geschreven door

Spannend! Daar stond ik om half 3 bij Elrike voor de deur, om samen naar de Harmonie te fietsen, door wind & regen, om de Vrijwilligersbeurs in de Harmonie bij te wonen, georganiseerd door Wellzo.frl. Wellzo is een soort onderwijsinstituut voor vrijwilligers, al zijn hun cursussen niet gratis. Wellzo heeft ook een krantje

gemaakt met daarin een kort stukje over alle deelnemers aan de Vrijwilligersbeurs. Iedere deelnemer aan de Beurs kreeg er één.

De Beurs bestond niet uit kraampjes, maar uit kleine tafeltjes. Elrike had een paar mooie gedraaide stokken meegenomen die we aan de tafelpoten vastbonden. Daartussen hingen we het LETS-spandoek, en aan de stokken hingen we LETS-adreskaartjes (idee van Elrike). Daarmee vielen we direct enorm op, want niemand had zijn tafel zo markant versierd. We werden alleen overtroefd door de Dierenambulance, die met hun ambulance de hal van de Harmonie binnenreden.

Naast ons zat de Buurtvereniging Dielnimme van het Valeriuskwartier. Ik was onder de indruk van alle activiteiten die ze ontplooiden: moestuin, repair café, allerlei klus- en andere hulp voor mensen die het zelf niet kunnen. Ik bedacht me dat LETS ook een soort buurtvereniging is, maar dan eentje waarvan de leden verder uit elkaar wonen. En bij LETS geldt ‘voor wat hoort wat’, maar zonder commercieel oogmerk.

Dat deed me denken aan een idee van Janke (deelnemer LETS en de Oerfloed). Zij vroeg of het Bestuur van een vereniging ook lid kon worden van LETS. Ze dacht daarbij aan de Oerfloed, de permacultuurtuin ten zuiden van Leeuwarden, waarbij ook veel LETS-leden betrokken zijn. De Oerfloed zou dan groente voor tuinen bij LETS kunnen verkopen, en diensten van LETS-leden kunnen afnemen. Zo’n formule zou ook voor andere verenigingen kunnen gelden.

stok van kringelwilg met visitekaartjes Lets erin gehangen  twee leden Lets achter een tafelje op de vrijwilligersmarkt 

Enfin, ik dwaalde dus wel eens af. Het mooie aan deze Beurs was dat de bezoekers erg gemotiveerd en positief waren. De meesten hadden immers een band met een vrijwilligersorganisatie. Op 5 mei komen er ook veel mensen de LETS-kraam voorbij die geen interesse hebben, waardoor je meer onverschillige reacties krijgt. Elrike en ik hebben dan ook veel met mensen gesproken, en veel kaartjes uitgereikt.

Fairtrade Leeuwarden polste ons of wij het fairtrade logo op onze webside wilden zetten. Ze zouden ons nog informeren over de eisen waaraan LETS dan zou moeten voldoen. Het is een leuk idee. Ze zijn te vinden op facebook. Daarnaast zou ik ook een sterk voorstander zijn van lokaal geproduceerde producten, vanwege de belasting voor het milieu bij vervoer over duizenden kilometers. Ik ben laatst naar Beetgum gereden om bij een biologische boer, Remko (van der Vlugt), biologische groente te kopen, de dag ervoor uit de grond getrokken dan wel geoogst.

Na vele gesprekken, tot 6 uur toe, liep de hal van de Harmonie leeg. Elrike en ik ruimden de LETS-tafel uit. Voor mij was het de eerste keer dat ik de Vrijwilligersbeurs als LETS-promotor bijwoonde en ik kan het iedereen aanraden.

Eric Hoekstra

 

Meer in deze categorie: « Vlinderstruik Uitpakken »