vrijdag, 05 maart 2021 14:07

If you can't beat them: eat them

Geschreven door
Speenkruid Speenkruid

Vroeger toen ik nog klein was vond ik speenkruid prachtig. Het groeide langs de slootkant en ik zat er vaak op mijn hurken bij te turen. Vond ze een soort mini-boterbloemen en verbaasde me erover dat zo vlak na de winter al in bloei waren. Alsof de natuur aan het toveren was. Nu -min of meer groot geworden- heb ik

ze volop in de tuin. Ze overwoekeren de andere planten -vind ik- en de overige voorjaarsbloeiers wil ik toch ook graag kunnen zien. Een aantal jaren met wisselend effect de knolletjes weggehaald - gerooid lijkt me een efeumisme in dit verband. Enfin, je raadt het al, het werden er steeds meer.
 
Op infonu lees ik dat speenkruid supergoed is voor de grond en in een pril stadium ook als salade of spinazie kan worden gegeten. De blaadjes zitten bomvol vitamine C. Ze werden van de 16e tot 19e eeuw meegenomen op lange zeereizen, waarbij altijd een tekort was aan verse groente en fruit en dus vitamine C. Hoe ze dat flikten is me een raadsel want in de blaadjes tijdens de bloei of in gedroogde vorm, zit protoanemonine. Dit is een gifstof en werd vroeger bv. gebruikt om als vergif op pijlen te smeren. Enfin, nu nog vóór de bloei kun je het blad prima eten. Gewoon een plukje blaadjes door de salade of soep, de bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd en de zomerknolletjes kunnen worden gefrituurd.
 
Speenkruid komt vooral voor op aarde die een goede organische structuur heeft. Denk aan grond met een strooisel van blad en takken. In het vroege voorjaar overdekt het kleine speenkruid deze mulchlaag en samen met de regen wordt de grond warm en vochtig. Dit zijn omstandigheden die zorgen voor een snelle vertering van het organische afval van voorgaand jaar. De zo ontstane humus is rijk is aan fosfaten en eiwitten en dit zorgt voor een rijke bactriegroei en een stijging van de vruchtbaarheid van de aarde. Een goede start-up voor veeleisender plantensoorten.

Speenkruid ... dat moet je wél willen;)

Eerder verschenen Letsblogs over tuinkers en hondsdraf-zevenblad
Kijk voor meer informatie eens op Huis en tuin en op Natuur-Keuken
Via de Wilde School kun je een gratis online Wildpluk-Kookboekje bestellen


Is het speenkruid in bloei, dan maar liever er niet meer van eten!