dinsdag, 29 september 2020 08:30

Bodemdierendagen 2020

Geschreven door
Bodemdierendagen.nl Bodemdierendagen.nl

Dertig wormen, zes pissebedden, een kortschildkever en teveel mieren & slakken ... gevonden in mijn tuin. Bodemdierendagen, ik heb deze keer maar eens meegedaan. Glazen potje tot de rand ingraven in de tuin of een velletje keukenpapier over de aarde en de volgende dag tellen. Oogst in het potje:

nul! Oei. Dat is niet veel. Toch, het wemelt van de beestjes in m'n tuin. Als ik een bloempot of steen optil dan zie ik bleke wormpjes of pissebedden en zet ik een schep in de tuin dan moet ik lekkere malse wormen redden. Vorige week zag ik zelfs een kortschildkever een veilig heenkomen zoeken. Nu door het bestuderen van de Bodemdierenzoekkaart weet ik dat dit rare lange zwarte beest een naam heeft met 'kort' erin.

Enge kriebelbeestjes noemen we ze vaak de kleine bodemdieren en waar ze nu eigenlijk goed voor zijn... Wel, door gangen te graven zorgen ze dat zuurstof en water kunnen doordringen in de aarde en planten kunnen wortelen. Doordat de beestjes resten van dode planten en dieren opeten en af breken, zorgen ze voor hygiëne, doen ze aan recyclen en voorzien op deze manier weer in een vruchtbare aarde. Pissebedden bv. eten rottend hout en bladeren en herwinnen zo de grondstoffen ervan. Op hun beurt zijn ze weer een voedselbron voor padden, kikkers, egel, mol of vogel en dat is fijn als je graag dierenleven in je tuin ziet.

Duurzaam tuinieren is ook zorgen voor de kriebelbeestjes in je tuin;)

De zesde editie van de Bodemdierendagen duurt van 25 september t/m 7 oktober 2020. Wil je bijdragen aan de citizen science? Kijk dan eens op de site van Bodemdierendagen.nl. Je vindt er een bodemdierenzoekkaart, scoreformulier en duurzaamheidstips voor je tuin. In het NRC vind je een artikel over het onderzoek naar bodemdieren, genaamd: "Iedereen op zijn knieën".

Ik ben met nieuwe ogen gaan kijken naar de TinyTen en zag en passant jonge staartmezen in de appelboom van de buurvrouw. Heb je kinderen? Ga dan samen kleine beestjes zoeken, succes gegarandeerd!

 

De zoekkaart voor het herkennen van de bodemdieren.

Dit kan de beloning zijn wanneer je bodembeestjeshuishouding op orde is: staartmeesjes;)