vrijdag, 11 november 2016 06:20

Gratis heester door winterstek

Geschreven door

Wist je dat je heesters ook gemakkelijk eigenhandig kunt opkweken? Uit een bundeltje ligustertakken kun je een compleet nieuwe haag maken of uit een takje van een vlinderstruik een nieuwe vlinderstruik. De beste tijd om dat te doen is november wanneer de bodem nog warm is en de stekken sneller en beter wortelen

Het gaat als volgt in zijn werk;
Neem potlooddikke twijgen die dit jaar gevormd zijn. Het hout moet goed rijp zijn, de zachte groene bovenkant is niet geschikt. Neem een takje van een centimeter of twintig met drie of vier knoppen. Knip de tak aan de onderkant net onder een knop af, hieruit vormen de wortels zich. De tak aan de bovenkant knip je af vlak boven een knop.

De meeste winterstekken kunnen gewoon buiten worden geplant in de schaduw en uit de wind. Graaf een smal 20 cm diep geultje en vul dit voor een derde met scherp zand. Zet de stekjes in de geul en zorg dat ze voor de helft of twee derde in de grond staan. Gooi de geul dicht, druk de aarde goed aan en giet er wat water op. Geef de steken geen mest. Zet er etiketje bij voor het gemak. Een jaar later, dus in de herfst van het jaar daarop, kun je de stekken verhuizen naar de plek waar je ze wil hebben.

Een aantal voorbeelden van heesters die zich lenen voor winterstek zijn bv.; kornoelje, callicarpa, druif, forsythia, jasmijn, ribes, vlier, vlinderstruik, sneeuwbal, wilf, populier en weigelia.