vrijdag, 07 mei 2021 10:24

Waterchallenge: hoeveel water gebruik jij?

Geschreven door
copyright © Join For Water copyright © Join For Water

Wist je dat jouw watergebruik ook invloed heeft op de toegang tot water ergens anders op de wereld? Ik dacht bij watergebruik meestal enkel aan hoeveel water ik ver-douche of gebruik voor afwassen en wasmachine. Ook dacht ik dat ik alwel redelijk op weg was met waterconsuminderen. Water om groentes in

te wassen gaat in een emmer en gebruik ik later in de tuin. Water van een handwasje of douchen (ik douche in een speciekuip) geef ik een tweede ronde in de wc. Alles bij elkaar scheelt dat royaal water, ik schat zo'n kleine 200 liter per week. Maar ik vergat dat ik ook water gebruik voor eten & drinken zoals chocolade, vlees, een fles bubbeltjeswater en het dragen van katoen. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat natuurlijk best, maar 't wilde niet naar mijn voorhoofd verhuizen. Tot nu.

Dat kwam zo. Een poosje terug vond ik 'Join For Water', dit is een non-gouvernementele organisatie in België. Join For Water werkt samen met een aantal partners in het Zuiden aan infrastructuur en waterbeheer. Hierdoor krijgen jaarlijks tienduizenden mensen toegang tot duurzame oplossingen voor drinkwater, sanitair en hygiëne, of water voor landbouw. En dit is nodig want 1 op 10 mensen heeft nog geen toegang tot drinkwater en 1 op 3 mist een eigen toilet.

Maar Join For Water richt zich ook op watergebruik van de Belgische bevolking. Dit omdat waterverbruik niet alleen invloed heeft op de waterhuishouding in eigen land, maar ook mondiaal gezien gevolgen heeft. Voor de producten die wij consumeren wordt ergens anders water (op)gebruikt. In Nederland wordt via invoer meer dan 80% water geïmporteerd*, dat is nog niet niks. Zo zet het westerse consumptiepatroon ook elders watervoorraden onder druk en bepaalt mede de mate waarin de mensen in ontwikkelingslanden hierover kunnen beschikken.

Om onze watervoetafdruk te verlagen, hebben ze de actie 'Water Challenge' op touw gezet. Het is een prachtige manier om te komen tot bewustwording en verandering. Dat het ook voor Nederlanders zeer geschikt is, heb ik al ondervonden. Mijn uitdaging is om gerecycled printpapier te gaan gebruiken, minder katoen te kopen en geen bubbeltjeswater meer te drinken.

Wil je ook meedoen? Probeer het eens uit en test jezelf op je watergedrag met Challange 1, zet jezelf een paar eenvoudige doelen met Challange 2 en verminder je waterverbruik met Challange 3.

 

Meer weten?
Op de site van Join For Water vind je informatie en nog veel meer (FAQ). Ook in Nederland zijn vergelijkbare organisaties, bv 'Partners voor water' of 'Netherlands Water Parnership'. 

* Bronnen: Wikipedia - Nudge. (Bronnen als Footprintchallenge en Infonu geven een hoger percentage)

 

Infographic algemeen - copyright © Join For Water
Waterchallange algemene info