zondag, 03 november 2019 18:12

Pakje Kunst

Geschreven door
Werkjes uit de 'Pakje Kunst-automaat' Assen Werkjes uit de 'Pakje Kunst-automaat' Assen

Toch eigenaardig dat je elders ontdekt wat thuis ook te vinden is. In dit geval zónder nicotine, maar net zo verslavend: 'Pakje Kunst'. Tijdens een bezoek aan Assen, liep ik de winkel Art Quake binnen waar een oude sigarettenautomaat was gevuld met Pakjes Kunst. In een kleine vitrine een mooie 

collectie werkjes en ernaast de tekst; "Voor slechts 4,= euro een echt origineel kunstwerkje". Dat moest ik natuurlijk proberen en trok een schilderijtje van Jesamine Totañes en een schilder-collage van Joke Schepers.

Yvonne die samen met haar man eigenaar is van Art Quake, vertelde dat kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen -naar voorbeeld van Duitse Kunstautomat- de eerste Pakje Kunst-automaat anno 2016 in Tilburg introduceerde. Het doel was meervoudig: hergebruik van de Bitri sigarettenautomaat, regionale kunst onder de aandacht brengen en dit toegankelijk maken voor een kleine prijs. Ondertussen staan er 45 automaten in Nederland en doen er ruim 1000 kunstenaars mee. De deelnemende kunstenaars ontvangen van de aankoopprijs €3,=

Yvonne vertelde dat er mensen zijn die een verzameling aanleggen en elke nieuwe automaat bezoeken om zo uit alle regio's kunstwerkjes te trekken. Inmiddels is er in Tilburg een Pakjes Kunst Ruilbeurs gehouden en er is sinds begin van dit jaar een (mobiel) Pakje Kunst Museum die de Pakjes Kunst tentoonstelt in een oude fournituren kast.

Detail van het Pakje Kunst Museum

In Friesland staan zowel in Dokkum, Drachten als in Leeuwarden een Pakje Kunst-automaat. In Leeuwarden vind je hem in de hal van 'Het Broodhuys' aan de Nieuwestad en de mobiele staat in de oude gevangenis De Blokhuispoort. De automaat kan ook tijdelijk gehuurd worden en heeft afgelopen zomer o.a. op 'MooiwerkDokkum', 'Oerol' en 'Welcome tot the Village' gestaan.

Mijn verzameling is uitgegroeid tot een paar meer dan de eerste twee die ik in Assen kocht. Heb naderhand ook in Drachten en Leeuwarden kunstwerkjes aan de Bitri-automaat ontfutseld. 't Is verslavend, soms valt het mee en soms valt het tegen, maar een verrassing is het altijd:-)

Meer weten?
Kijk dan eens op de website van Pakje Kunst of op Pakje Kunst Friesland
Art Quake in Assen krijgt van mij de schoonheidsprijs voor het aantrekkelijk etaleren van de Pakje Kunst-automaat en de kunstwerkjes.

De Bitri sigarettenautomaat gevuld met pakjes kunst.

Mijn verzameling kunstwerkjes groeit doosje voor doosje...

Pakje Kunst As verzameling4

Assen: Joke Schepers -  Galyna Aguf - Jesamine Totañes - Rineke Hollemans - Marita Lether - Wil Pullen
Drachten: Jacqueline Verhoef
Leeuwarden: Hans Dol - Tineke van Montfort - Jogchum Veenstra - Els de Laaf - Jikke vd Waal-Bijma (geen PK deelnemer)