zondag, 13 januari 2019 12:36

Oei, de energierekening van 2019

Geschreven door
Open Clipart - Oksmith Open Clipart - Oksmith

De winter is nog zacht en misschien is dat maar goed ook, altans voor onze energierekening. Er is een hoop onduidelijk over wat er belastinggewijs gaat veranderen het komende jaar, behalve dat het omhoog gaat en flink ook! Hoe groot de stijging precies wordt, is nog niet helemaal helder en ik heb al veel

speculaties voorbij horen komen, van 150 tot 300 euro per jaar. Ook nu ik probeer uit te zoeken hoeveel het daadwerkelijk gaat worden, hoor en lees ik tegengestelde berichten. Wat wél duidelijk is: grote bedrijven betalen veel minder mee aan de energie-overgang dan burgers.

Bij een onderzoekje op internet lees ik het volgende;
• Sinds de Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) op 1 januari 2013 van kracht is, zijn de energielasten voor een gemiddeld huishouden al met bijna 170 euro gestegen. Via de ODE wordt belasting geheven die het stimuleren van energiebesparende maatregelen mogelijk moet maken.
• Uit het regeerakkoord blijkt dat de energierekening vanaf 2019 voor de burger opnieuw hoger wordt. Hoeveel je meer kwijt bent hangt af van je verbruik, maar voor een gemiddeld huishouden (tot 3.300 kWh en 1.700 m3) komt dit neer op een bedrag van rond 150,= euro per jaar.
• De meerkosten ontstaan door een verhoging met ca. € 25,= aan energiebelasting, stijging van de ODE met € 66,= en verlaging van de belastingvermindering op elektriciteit met € 62,=.
• De leveringstarieven van de energieleveranciers zijn de afgelopen periode gestegen door verkoop van energie aan het buitenland (maakt energie in Nederland duurder) en de hete zomer van 2018 (stroomverbruik voor verkoeling).


Wil je je energienota verlagen?
De energierekening verlagen of zelfs maar quitte spelen lijkt daarmee bijna onmogelijk. Er zijn gelukkig wel een aantal mogelijkheden om het heft in eigen hand te nemen;
* Hoog op de lijst staat je huis isoleren, dwz als je een koophuis hebt en geld op voorraad. Voor huurders lastig uit te voeren, maar als collectief de verhuurder benaderen is een optie.
* Schaf een warmtepomp en zonnepanelen aan. Dit lijkt een duurzame oplossing te zijn, maar ook deze optie is afhankelijk van je draagkracht.
* Je kunt je contract veranderen en het tarief vastleggen voor de komende jaren en/of je kunt ook veranderen van energieleverancier. Dat wil zeggen als je huidige contract het toestaat en het voordeel hoger uitvalt dan de overstapkosten.
* Aardgas gaat stijgen met 3 cent per kuub (m3) en de electriciteit wordt goedkoper. Besparen op gasgebruik en meer electra gebruiken is een keuze die eerder haalbaar is.

Wil je het tarief vastleggen of overstappen naar een andere leverancier? Kijk dan eens bij de Energievergelijker of op Consumind, op deze sites kun je nalopen welke leverancier en contract mogelijk duurzaam en voordelig voor je kunnen zijn. Onthoud hierbij de volgende drie punten;
1. Belastingen gelden voor iedereen en zijn bij elke energieleverancier hetzelfde.
2. Controleer of het all-in tarieven zijn; dit zijn de tarieven inclusief belasting en BTW.
3. Staar je niet blind op het maandbedrag. Dit is een voorschot en het geeft een indicatie, maar is geen garantie.

In een volgende blog een aantal tips om te besparen op energie. Nu al benieuwd? Kijk dan eens op de website Klimaatgids.nl

 

Gebruikte bronnen;
Consumind
Lekker leven met minder
Independer