zaterdag, 07 juli 2018 22:16

Vakantie via 'Route des SEL'

Geschreven door
Logo Route des SEL Logo Route des SEL

Een poosje geleden vertelde een vriendin dat ze via Lets Nijmegen logés uit België had ontvangen. "Hoe bedoel je via Lets?" vroeg ik. Nadat ze me had bijgepraat, heb ik haar gevraagd hierover een stukje te schrijven. Zo zie je maar wat Lets je kan brengen; wie weet krijg je als groepslid zelf zin heeft om gasten te ontvangen of uit logeren te gaan.
Lees hier Els haar verhaal...

Met zonnen logeren in Nederland en het buitenland.

Onlangs had ik 3 logees uit België, 2 dames en een meisje van 10. Ik kende hen niet, maar het was een genoegen om ze in huis te hebben. Ze waren heel vriendelijk en brachten heerlijke Belgische bonbons mee en olijven. Ik kon hen wegwijs maken in Nijmegen. Waar kan je bijvoorbeeld de beste Nederlandse kaas kopen, is er een markt, waar kan je fietsen huren en wat is een mooie omgeving om te fietsen.
Deze mensen kwamen bij mij via Route des Sel. Dit is een vereniging die tot doel heeft ontmoetingen te bevorderen via overnachtingsmogelijkheden.  De leden van Route des Sel bieden elkaar allerlei soorten van accommodatie aan, voor korte of lange duur, op de bank in de woonkamer, een plek voor een tent, maar ook door hun huis, caravan of boot ter beschikking te stellen. Er zijn op dit moment bijna 3000 leden aangesloten.

Voorwaarden lidmaatschap;
Om lid te kunnen worden van Route des Sel is het een voorwaarde dat je lid bent van Lets. Het lidmaatschap loopt van 1 januari t/m 31 december. Je betaalt € 7,= + 14 zonnen. Mogelijkheden om te overnachten zijn beschikbaar en je eigen aanbod is digitaal zichtbaar. Voor € 14,= + 14 zonnen krijg je daarnaast de papieren catalogus van januari en mei via de post.  Leden van LETS-groepen die buiten Frankrijk wonen hoeven geen euro’s te betalen als ze ook logies aanbieden. 
Voor een overnachting staat een uur werk, dus je krijgt 7 zonnen per persoon per nacht voor de moeite. Je kan ook een warme maaltijd serveren, over de prijs  hiervan maak je zelf afspraken met je gasten.
(In Nijmegen wordt als ruileenheid 'zonnen' gebruikt en 7 zonnen staan gelijk aan 20 tuinen.)

Logo Lets NijmegenLogo LETS Nijmegen

Hoe word je lid?
Om lid te worden ga je naar de Nederlandse handleiding op Route des SEL en volg de link;  'Handleidingen Aansluiten'. 
- Lees de documenten waarin je verbintenis met de organisatie en de werking ervan omschreven worden: de statuten, het huishoudelijk reglement, en de afsprakennota.
- Met het invullen van het formulier en het vervolgen van de inschrijvingsprocedure verbind je je tot het volgende: "Ik verbind me er toe ingeschreven te zijn op de mailinglist van de Route des SEL ten einde de mails van de leden en de informatie van de Route des SEL te ontvangen" (wil je dit niet, dan dien je dit te door te geven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
- Vul het formulier in. Het e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Het wordt alleen gebruikt om een nieuw wachtwoord te ontvangen of om berichten van de organisatie te ontvangen.
- Kies de LETS-groep waar je lid van bent uit het menu en noem de contactpersoon voor Route des Sel in je eigen LETS-groep.  (In Lets Leeuwarden is Greta hiervoor de contactpersoon, geef bij voorkeur haar e-mailadres.)
Vervolgens krijg je een mail toegestuurd, waarin een link staat die je binnen 5 dagen moet aanklikken. Dan kan je je wachtwoord instellen. In deze mail staat ook je lidmaatschapsnummer.

Meer informatie kan je vinden op Route des Sel. Deze informatie is in het Frans. Wel staan in het Nederlands handleidingen op de site in de linkerkolom van de hoofdpagina. O.a. hoe je lid kan worden, hoe je een wachtwoord kan aanmaken, hoe je overnachtingsmogelijkheden op de site kan zetten. Via Google Translate kan je ook informatie omzetten in het Nederlands. En anders is er vast nog wel iemand van Lets die het Frans goed beheerst en je wil helpen. Ik kwam er zonder hulp en beperkte kennis van het Frans uit.
Els

 

          
Afbeeldingen van GDJ op Open Clipart