zondag, 19 december 2021 10:59

Kibbeling met bietjes

Geschreven door
Open Clipart by Nello Open Clipart by Nello

Ik -Frank- doe mee aan de presentatie van favoriete maaltijden en ik heb gekozen voor bietjes met kibbeling, aardappels en mosterdsaus. Deze maaltijd serveerde ik nog een week geleden aan mijn eetgroep en werd in dank aanvaard. Vooral kibbeling is een niet alledaags stukje vis en daar zijn velen dol op en mosterdsaus is eveneens niet alledaags.

 

Dit recept is voor 2 of 4 personen.

Koop 2 bakjes zoete biologische bietjes bij de AH en rasp ze om ze vervolgens te verwarmen. Je mag de bietjes ook in blokjes snijden, maar mijn voorkeur gaat uit naar raspen.
Doe daarbij 450 gram krieltjes, die je kookt of bakt. Bakken vind ik lekkerder, maar dat kost aanzienlijk meer tijd. En gekookt zijn ze ook lekker. Het kan zijn dat je voor 4 personen 700 gram krieltjes nodig hebt. I.p.v. krieltjes kun je ook aardappelpuree maken. Gebruik dan gewone vasthoudende aardappels of kruimige aardappels. Stamp ze fijn en gooi er nootmuskaat en melk doorheen en een klontje boter desgewenst.
De kibbeling kun je voor 4 personen in een emmertje vol kibbeling voor 3 personen kopen. Verkrijgbaar bij de vishandel naast AH op de Schrans. Je kunt ze koud of warm opdienen, allebei is even lekker, want je serveert er mosterdsaus over heen en dan is zelfs de koude kibbeling een lekkernij.
De mosterdsaus maak je van gesmolten boter of vierge olie, gemengd met bloem (tarwe of witmeel). Je maakt er een saus van door er kookvocht of melk bij te doen. Verhoudingen zelf bepalen. Voeg de mosterd (grove of Dijon) beetje bij beetje toe tot de saus op smaak is.
Afmaken met tauge, perzik, geraspte peer en sinaasappelsalade. Zelf verhoudingen bepalen.

Eet smakelijk - Frank Roffel