maandag, 16 augustus 2021 08:30

Miniature People Leeuwarden

Geschreven door
Miniaturen van Michel Tilma Miniaturen van Michel Tilma

Wist jij dat dat Leeuwarden een 'Miniature peopleroute' heeft? Ik weet het pas sinds kort, maar het schijnt al een paar jaar aan de gang te zijn. In 2019 is Michel Tilma begonnen met het plaatsen van modelbouwfiguren op verschillende locaties in Leeuwarden en intussen is het al bij veel mensen bekend. Sinds vorig jaar is er een routekaart

en plattegrond gemaakt zodat je de miniatuurtafereeltjes gemakkelijker kunt vinden. Vooral kinderen vinden het prachtig, voorbijgangers zetten de popjes terug als ze zijn gevallen of pikken ze als souvenier mee naar huis. Deze liefdevole miniaturen-vader is dan ook regelmatig op pad om taferelen te herstellen en nieuwe te plaatsen. Alsof het zo moest zijn, trof ik Michel een paar dagen voor het publiceren van deze blog. Hij was te porren voor een praatje en vertelde smakelijk over de miniatuurmensjes. Ze beleven namelijk grote avonturen: de muziekband wordt een onderzoeksteam, het onderzoeksteam op haar beurt straatvegers en verloren gegaane tafereeltjes duiken ineens weer op. En zo ontstaan er verhalen binnen verhalen.

Het lijkt ook de winkelbedrijven een boost te geven, want toen ik onlangs in de Vijzelstraat in een prachtig klein winkeltje aan het struinen was, vertelde de eigenaar enthousiast:" Sinds kort hebben we een miniature people tafelreeltje in de straat en dat geeft extra levendigheid. Ouders met hun kinderen lopen de route en zien tegelijkertijd hoe leuk de Vijzelstraat is geworden". Dat is fijn nieuws in een tijd waarin er steeds meer gaten vallen in het winkelgebit van Leeuwarden.

Meer goed nieuws... behalve mensen uit de stad, weten ook toeristen de tiny people te vinden. Op Michel's facebookpagina lees ik dat er inmiddels al duizenden mensen de route hebben gelopen en hij is uitgenodigd om mee te doen aan de Kunstmaand Ameland 2021. Er is zelfs een item aan gewijd op het Jeugdjournaal! Zo is deze kunstenaar met het Project Miniature People, Ljouwert reusachtig aan het promoten. Dat is nog eens een vlinderslag met positieve gevolgen.

Meer informatie vind je op:
- De facebookpagina van Michel Tilma
- De routekaart vind je op: Miniature people Leeuwarden.
- 'Speurtocht langs mini-kunstwerkjes is erg populair' van het Jeugdjournaal.


Goede ogen zijn een vereiste: tuinier-miniaturen in de Vijzelstraat


Miniature people; tafereel met rendieren


Zanger Sjoerd staat op de Oldehove


Bergwandelaars in ruig landschap van bloeiende mossen

Tiny zuilscheppers
Een pop-up en geheel clandestien; een zuil omscheppen ... da's nog even bikkelen mannen;)