zaterdag, 31 juli 2021 10:08

Flower pounding

Geschreven door
Flower pounding Flower pounding

Flower pounding, heb je dat wel eens gedaan? Het leek mij eigenlijk zo'n averechtse actie. Want wie gaat er nu op een bloem lopen timmeren? Dat is wat flower pounding betekent namelijk; met een hamer op de bloemen slaan zodat de kleur op papier of stof afdrukt. Met de tuin en bermen vol met bloemen is het een leuke 

bezigheid om in de zomervakantie uit te proberen. Samen met je (klein)kinderen of als je toevallig even zonder klein grut zit, gewoon lekker zelf te doen. Je kunt er mooie kaarten mee maken, een schilderijtje en op internet zag ik iemand die er theedoeken mee had bedrukt.


Ik ben het maar eens gaan onderzoeken, want experimentjes daar houd ik van.
Je hebt nodig: een stevige ondergrond, bloemen, papier of stof, tissue's en een hamer.
 
1. Zoek verse bloemen of blad met mooie kleuren, niet te nat en niet te droog. Viooltjes of het blad van de rode esdoorn lenen zich goed voor deze techniek.
2. Leg de snijplank op een stevige ondergrond en daarop het papier of de stof.
3. Knip het steeltjes van de bloemen zoveel mogelijk af en leg ze ondersteboven op het papier.
4. Plaats hierover de tissue en geef met de hamer kleine en gelijke klopjes op de plek waar de bloemen en/of bladeren liggen.
5. Tussendoor kun je even kijken om te zien wat het resultaat is, zie je weinig kleur tevoorschijn komen, klop dan wat steviger.
6. Als je denkt dat je klaar bent, haal je de tissue en de bloem of blad voorzichtig weg. Reststukjes kun met een pincet wegplukken.
7. Nog niet helemaal tevreden met het resultaat, vul dan aan met bloemen en/of blad en hamer tot je content bent met het effect.

Tips:
- Door verschillende soorten hamers te gebruiken krijg je een afwisselend resultaat.
- Je kunt de bloemen met washi tape vastzetten op het papier of stof, dan verschuiven ze niet.
- Het is mogelijk om bij aanvang een arragement te maken en dan te gaan hameren, maar je kunt het ook beetje bij beetje aanvullen en dan kun je het proces makkelijker sturen.
- Chloorvrij- of aquarelpapier nemen het gemakkelijkst de pigmenten op.
- Voor stof neem bij voorkeur natuurlijke vezels zoals katoen, viscose en linnen.
- Fabrieksstijfsel in nieuwe stof er eerst uitwassen zodat de stof de kleur kan absorberen.
- Je kunt ze eventueel nog een extra beschermlaagje geven met vernislijm (van de Action). Heb je op stof gewerkt, dan even voorzichtig strijken met een strijkijzer op stand 'katoen'.

Misschien moet je een aantal keren oefenen om het beoogde resultaat te bereiken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan gaat het steeds beter. En natuurlijk kun je het resultaat naderhand uitwerken met (kleur)potlood of naald & draad.

Op Youtube vind je een tutorial over Flower pounding.