vrijdag, 04 juni 2021 08:40

Inspiratie voor je interieur

Geschreven door
Dubbel hergebruik door Janke Dubbel hergebruik door Janke

Onlangs kwam Janke met het idee om een serie blogs te maken over hoe je je interieur duurzaam in kunt richten. En ook in deze context kun je het begrip duurzaam op verschillende manieren uitleggen. Bijvoorbeeld door te kijken op welke wijze materialen zijn geproduceerd, hoe lang ze meegaan en of ze gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Omdat

 

Janke een creatieve geest is, richt zij zich op hergebruik. Dit doet ze door 'binnenwerk' te pimpen en ze zo slagvaardig te maken voor een volgende ronde. Ze zegt: "Het lijkt me leuk als Letsleden de mooie hoekjes in hun huis laten zien. De duurzame meubels en vintagespullen die ze hebben verzameld en er een beschrijving bij geven. Er zitten vast leuke verhalen over de herkomst aan vast." Je begrijpt het al... in deze serie bijt Janke de spits af.

Janke heeft twee oude tafeltjes bekleedt met een collage van muziekpapier en pagina's uit een oude atlas. Het papier is eerst gescheurd en vervolgens vastgelijmd met behangerslijm. "Leuk om te doen en je hergebruikt oud materiaal wat je vaak toch al in huis hebt. Het kleine lampje onder het krukje heb ik voor een paar euro bij een rommelmarkt gekocht."

   


De andere items zijn ook door Janke gepimpt. De hanglamp is gemaakt met behulp van een skippybal als mal, kassabonnetjes en behanglijm. De tekst op de tuinset is gestempeld met behulp van verf en sjablonen en van het tafeltje op de foto rechtsonder, is het blad bekleed met een collage uit boeken. Janke: "De meeste spullen heb ik bij de Kringloopwinkel gemaakt toen ik er vrijwilligerswerk deed en zijn aldaar ook verkocht. Het muziek- en het atlastafeltje staan bij mij thuis. Ik vind het leuk e.e.a. eens te laten zien en als het anderen op ideeën brengt, nog mooier."

Janke's DIY-tips voor werken met collages:
- oppervlak van meubel wat je wilt pimpen vetvrij maken
- scheur het papier want dat geeft een natuurlijk effect
- herhaal de kleuren
- schuif met het papier tot je een mooie compositie hebt
- smeer goed in met behangerslijm aan de onder- en bovenkant
- stevig aandrukken voor de hechting 
- afwerken met (matte)lak

    

Binnenkort Esther's interieur en zij heeft weer een heel andere -duurzame- invalshoek.
Op Kringloopwinkels.nl vind je een overzicht van 2e-handswinkels in Leeuwarden.