zaterdag, 22 mei 2021 10:48

Recept: Kaiserschmarrn

Geschreven door
Kaiserschmarrn Kaiserschmarrn

Roerpannenkoek noem ik de Oostenrijkse Kaiserschmarrn oneerbiedig, want de bereiding lijkt enorm het maken van een roerei. Je maakt het beslag -en dat kost de meeste tijd- en dan hup 5 minuutjes in de koekenpan, beetje roeren en 't is klaar. Heerlijk warm op een koude dag, als alternatief voor pannenkoeken of

als dessert. Eenvoudig en leuk om je (klein)kinderen eten te leren bereiden in de koekenpan. Goed voor blijde gezichten op een regenachtige dag, en daar hebben we heden ten dage nogal veel van.
 
Van origine wordt Kaiserschmarrn gemaakt met koemelk en tarwemeel. Ik heb de melk en meel vervangen door rijstemelk en rijstmeel. Dat is lekker, lichter van smaak en vrij van gluten en lactose. Wil je bovendien liever veganistisch eten, dan kun je de eieren vervangen door banaan (een halve banaan per ei) of lijnzaad (1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water per ei). In plaats van paranoten, kun je ook hazelnoten of amandelen gebruiken. Het is voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht en voor 4 personen als nagerecht.

Ingrediënten:
    4 eieren
    120 gram rijstmeel
    125 ml rijstmelk
    2 eetl. gemalen paranoten
    snufje zout
    1 el suiker (kan gerust zonder)
    75 gram rozijnen
    1 theelepel kaneel
    Scheutje olie om in te bakken

Bereiding:
Klop de eieren schuimig met suiker en een snufje zout. Roer er de melk, het meel, de noten, suiker, kaneel en rozijnen door. Verhit de olie in een grote koekenpan en giet het deeg erin. Roer het zo nu en dan om met een pollepel zodat het brokjes worden. Laat het goudbruin en gaar worden in ongeveer 5 minuten.

Schep het in bord of schaaltje en bestrooi met poedersuiker of honing. Lekker met een appelcompote met fruit-vruchten naar smaak.

Kaiserschmarrn met een compote van appel met blauwe bes en bramen.