donderdag, 01 oktober 2020 11:14

Duurzaam tuinieren: mulchen en druppelen

Geschreven door
Houtsnippers als mulchlaag Houtsnippers als mulchlaag

In de serie 'Duurzaam tuinieren' beschrijft Marian hoe zij te werk gaat:
Ik heb verschillende dingen ondernomen voor de waterhuishouding in mijn tuin en rond het huis. Om te beginnen heb ik natuurlijk een regenton staan. Voor de planten en klusjes gebruik ik het regenwater uit de ton. Ik heb ook een dakterras

met bloemetjes. Om gesleep met gieters water te omzeilen heb ik daar een vat gezet die is aangesloten op mijn regenton. Via een handpomp kan ik het vat vullen vanuit de ton beneden.

Om het wateren van de balkonbakken op mijn dakterras nog makkelijker en efficiënter te maken ben ik een druppel-systeem aan het aanleggen. Met een tuinslang die ik van Ietie overnam probeer ik een optimale manier te vinden om alle bakken heel langzaam van water te voorzien. Dit om te voorkomen dat ik met mijn gieter de helft naast de bakken giet of dat het water net zo snel aan de onderkant er weer uit loopt als de grond droog is. Het is al een heel eind, maar het werkt nog niet helemaal zoals ik wil. De druppel-punten druppelen namelijk niet allemaal even hard, waardoor sommige bakken nu meer water krijgen dan anderen. Nog even opnieuw naar de ontwerptafel dus ;)

Verder ben ik een groot liefhebber van mulchen. Je zult bij mij buiten geen ‘naakte' aarde vinden. Alles heb ik bedekt met een laag houtsnippers en bladafval. Naast andere voordelen zorgt dat er voor dat veel minder water verdampt uit de grond. Zo hoef ik mijn potten minder vaak en mijn tuin nooit water te geven.

Groetjes Marian

Wil je meer weten over duurzaam tuinieren? Lees dan eens de blogs van de Letsleden Rode Zon en Jantsje of kijk op de site van Ecoplein.nl of Milieucentraal.nl

Binnenkort een blog over de Bodemdierendagen 2020: een zoektocht naar de de TinyTen in je eigen tuin. Ook duurzaam want een gezonde tuin begint bij een diverse kleinebeestjeshuishouding.