donderdag, 10 september 2020 18:30

Duurzaam tuinieren: waterton en sedum

Geschreven door
Sedum dakbedekking Sedum dakbedekking

In de serie 'Duurzaam tuinieren' komt Jantsje aan het woord:
Wij hebben een regenton, wanneer daar onvoldoende water in zit in een droge periode, pompen we hem vol met water uit het slootje voor ons huis en daar sproeien we de tuin ook mee dan. Verder hebben we een sedumdak aangelegd

op onze schuur en op het dak van de aanbouw van ons huis. Hierdoor blijft het zomers koeler in huis en 's winters warmer (en sinds we het ook op het dak van de aanbouw gelegd hebben, kon ons voorschot voor de warmterekening -wijkverwarming- naar beneden). Het sedum houdt veel water vast, dat dan niet in het riool loopt. De levensduur van het dak wordt er ook nog door verlengd en al het groen zorgt voor minder opwarming, net als uiteraard veel groen in de tuin en in verhouding weinig bestrating. Overtollig water kan ook nog afvloeien naar het gat onder onze trampoline. Leidingwater gebruiken we nooit voor de tuin, dat is ook niet nodig op deze manier.

Milieuproof maken van de tuin doen we verder door geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken maar bijvoorbeeld brandnetelgier, onkruid met de hand te steken/schoffelen, beplanting te hebben die veel bijen aantrekt (kattenkruid bijvoorbeeld, hier worden niet alleen onze katten heel blij van -en die van de buurt- maar het trekt ook heel veel bijen aan), er hangt een insectenhotel en een vogelhuisje. Niet supergeavanceerde oplossingen, maar wel heel praktisch en mooi (het oog wil ook wat). 

P.s. Dorpsbelang Goutum kwam afgelopen voorjaar met een flyer huis aan huis met allerlei tips om het riool niet al te veel te belasten en regenwater op te vangen. Wij hadden al een regenton, maar je kon ook korting op een ton krijgen middels de actie van dorpsbelang. In de flyer stonden verder nog speciale schuttingdelen om regenwater op te vangen en een soort sleuven die je in kon graven met datzelfde doel.

Subsidies voor 'Slim omgaan met regenwater' vind je op de site van Leeuwarden.nl
 
met vriendelijke groeten,
Jantsje Heeringa

Lees ook eens: 'Duurzaam tuinieren: regen' en 'Duurzaam tuinieren: mulchen en druppelen'