donderdag, 03 september 2020 11:04

Duurzaam tuinieren: regenwater

Geschreven door
Regenwaterafvoer in de tuin Regenwaterafvoer in de tuin

Ik, Rode Zon, woon nog niet zo lang op mijn nieuwe adres in de wijk Camminghaburen. Bij het huis zat een grote achtertuin. Nou ja tuin. Zwaar betegeld met een klein lapje grond. Betegelen, ja daar zijn ze in deze stadsbuurt heel goed in. En dan graag zo kleurloos en grijs mogelijk of veel van dat gezellige zwart-grijsachtige

grind erin. Ik moet dan altijd denken aan begraafplaatsen als ik dat zie. Begrafenisgrind noem ik het. Ruimte voor bijen en vlinders wordt door deze manier van verstenen behoorlijk beperkt. Best wel jammer eigenlijk.

Goed, ik dacht in ieder geval, dat ga ik anders doen... Ik heb er eerst maar een stuk of 100 tegels er uit gehaald die bijna op de stammen van de coniferenheg lagen. Het water kon de tuin nergens in. De plensbuien zorgen ervoor dat het water over de tegels zo in de put van de steeg stroomde. Soms leek het net een rivier. Het lapje grond was ommuurd door van die betonnen randjes. Ook maar even weggehaald.

Na een akkefietje met een op zijn strepen staande buurman, die mij vertelde dat al dat water in de steeg waar hij last van had, ook van mijn stenen perceeltje kwam, kwam ik ineens op het volgende idee. Om het water in de grond te krijgen bedacht ik het volgende. Ik heb 2 rijen tegels er overdwars eruit gehaald en gevuld met grind. Grind is goedkoop en staat ook nog leuk als je tenminste geen begrafenisgrind neemt!!!  Als het nu regent verdwijnt het water de grond in. Bovendien doen deze tegelbrede grindstrepen in de betegeling de tuin breder lijken.

En toen het volgende project; regentonnen installeren. Vaak wordt het zo heet bij mij achter, dat de planten in potten en tuin, mits onbegoten, erg snel uitdrogen en doodgaan. De vorige bewoner had een vijver hoorde ik. Hij bewaterde dit via het dakgootje van het fietsenschuurtje met een aantal pvc buizen. De vijver was nu wel weg maar de buizen waren er nog. Het was coronatijd dus erg rustig als je bij Intratuin in de ochtend even rond ging kijken. En jawel hoor, ook nog in de aanbieding, regentonnen van gerecycled plastic, garantie 5 jaar. Kraantjes er bij geleverd. Twee gekocht en heerlijk aan het 'rommelen' geweest om een tijdelijke constructie in elkaar te flansen met alles wat ik nog had aan materialen.

Met de tegels heb ik 2 plateaus gemaakt. Hoog genoeg om emmers of gieters er onder te zetten. Met restjes isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen, heb ik een verbinding gemaakt tussen de tonnen. 1 ton staat lager. De uit- en ingangen heb ik dichtgesmeerd met vrolijke oranje kinderklei. De pvc buizen vast gehangen aan het dakgootje. En omdat alles nog niet paste heb ik met een plastic zak een verbinding gemaakt tussen de buis en de ton. Oud pantysokje om de buis om rommel te zeven wat meekomt van het dakje en klaar is kees. En als laatste heb ik, mocht de 2e ton overlopen, nog een een afvoerconstructie naar de tuin gemaakt.

Het verdient misschien geen schoonheidsprijs deze tijdelijke constructies, maar ik heb er een hoop plezier in gehad om het te maken en ik heb heeeeeeel veel water voor de planten en regelmatig spoel ik een emmer regenwater door mijn toilet.


En hier nog wat  waterbesparende tips; leg een steen in die bak van je toilet dan gaat er niet zoveel drinkwater door de plee per beurt als je doortrekt of gooi je afwaswater door de wc na een plas...... (toilet zonder spaarknop: 10 liter per beurt. Toilet met spaarknop: 2 tot 6 liter per beurt)

Dit was deel 1 over duurzaam tuinieren. Ben je benieuwd naar de rest? Lees dan ook de komende blogs 'Duurzaam tuinieren: waterton en sedum' en 'Duurzaam tuinieren; mulchen en druppelen'.