woensdag, 29 juli 2020 18:52

Wasmiddel van Klimop (en nog veel meer)

Geschreven door
Wasmiddel van klimop Wasmiddel van klimop

Ach, dacht ik afgelopen voorjaar, laat ik het nog eens proberen... Een Letslid had mijn klimop gekortwiekt en er lag er een berg blaadjes met de belofte in zich aan een gratis wasmiddel. Eind vorig jaar had ik ook een poging gedaan met als resultaat een pannetje zeepsop voor de bonte was. Het resultaat was een frisse was die bij gebruik toch

net niet helemaal fris bleek te zijn. Misschien te weinig sop gebruikt of niet geconcentreerd genoeg.

Maar klimop als wasmiddel? Ja inderdaad, in klimop zitten namelijk saponinen, de zogenaamde zeepstoffen. Dit zijn schoonmakende, antibacteriële en schimmelwerende stoffen. De klimop is daarmee niet alleen een zeepje, maar ook een plant met medicinale waarde. In de kruidengeneeskunde wordt het blad gebruikt om de luchtwegen te zuiveren bij bv verkoudheid en bronchitis. Voor uitwendig gebruik heeft het een blad een jeukstillend en pijnstillend effect, het stimuleert de doorbloeding van de huid, verminderd zwellingen en stimuleert de vorming van nieuwe huid. Bovendien kan klimopwater helpen bij voetschimmel, vaginale schimmel of bv huiduitslag. (Let wel: blad en besjes zijn giftig zijn, daarom is klimop niet geschikt om in eigen keuken iets mee te brouwen voor inwendig gebruik).

Ook is de klimop een luchtzuiveraar bij uitstek. Ze ademt kooldioxide in en zet deze om in verse zuurstof en halen giftige stoffen uit de lucht die worden omgezet in onschadelijke stoffen. De bladeren werken bovendien als een filter voor zwevend stof en kunnen zowel binnen- als buitenshuis fijnstof uit de lucht halen. Ook voor dieren is een klimop aantrekkelijk; vlinders verstoppen zich in de nacht tussen de bladeren en voor vogels is het een nest- en rusttplaats. In de nazomer en herfst is de bloeiende klimop een rijke bron van nectar en stuifmeel voor vlinders, bijen of wespen en in de winter doen de vogels zich te goed aan de bessen.

Klimop in pan 730

Wasmiddel:
Pluk een pan vol met klimop en voeg water toe totdat het onder water staat. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen, af laten koelen en zeven. Enkel te gebruiken voor de donkere was.
Afwasmiddel:
Idem recept voor wasmiddel, maar voeg fijngesneden citroenschil toe.
Haarspoelmiddel:
Pluk een handvol klimop, voeg water toe en laat 15 minuten koken. Met dit klimopwater kun je je haar spoelen na het wassen. Haar kan er donkerder van worden.
Klimoppapje:
Handvol klimopbladeren, een paar eetlepels gebroken lijnzaad , water toevoegen en 15 minuten zachtjes laten koken. Af laten koelen, zeven en bewaar in een glazen fles in de koelkast.

Op de site van infonu.nl en kruidengeheimen.nl vind je toepassingsmogelijkheden voor uitwendig gebruik en op youtube vind je diverse instructie filmpjes

 Klimop in potjes 730

De klimopwatertjes in steriele glazen potjes bewaard, verlengt de houdbaarheidsduur aanzienlijk.