vrijdag, 08 mei 2020 11:00

If you can't beat them: eat them

Geschreven door
Wilde groente: Hondsdraf Wilde groente: Hondsdraf

De laatste jaren prijs ik mezelf gelukkig wanneer ik in het voorjaar het zevenblad in de tuin zie verschijnen. Gratis groente en o zo handig als de groentela een beetje leeg is. Met veldkers, brandnetel en hondsdraf idem dito. De veldkers springt in februari al tevoorschijn, is een vitamine C bommetje, leverancier van verschillende mineralen en

geeft een pittige bite aan een salade. Ook hondsdraf neemt een loopje door de achtertuin en beland dan vervolgens in de thee, soep of salade. De brandnetel heeft zichzelf ooit spontaan in een pot met bloemen gezaaid en levert nu een wilde groente uit eigen tuin. Ik heb een polletje achterin de tuin gezet voor de vlinders die hem als waardplant kunnen gebruiken en de rest is voor mij. Brandnetel bevat namelijk veel vitamine A en C en zelfs vitamine D, het zit vol eiwit, ijzer en andere mineralen. Zo gezien verdient het eigenlijk een ereplekje in de (kruiden)tuin.

Het verguisde zevenblad, want een echte woekeraar en de oplossing ligt voor de hand: opeten!

Zomer's maak ik 'tuinthee', een mix van blaadjes en bloemen van planten die op dat moment groeien. Lievevrouwebedstro-braamblad-bosaardbeitjesblad-hondsdraf-brandnetel-munt; het wordt in wisselende samenstellingen thee en ik heb nog nooit iemand horen klagen;) De meeste wilde planten hebben ook medicinale kwaliteiten. Zevenblad bv. werd in de 17e eeuw al gebruikt tegen reuma en heeft een sterkte ontstekingsremmende werking. Brandnetel is ontgiftend en bevat veel vitamines en mineralen zoals vit. C - vit A - vit B1- vit K en ijzer. Smeerwortel is een echt EHBO-kruid bij botbreuken, verstuikingen, kneuzingen en zwellingen. Bovendien is het één van de weinige planten die vitamine B12 bevat, dus lekker smeerwortel eten als je een veggie bent. 

Het blad van de daslook heeft een uiensmaak maar dan anders, verrukkelijk in salade of de soep.

Wil je meer weten over hoe je wilde groenten kunt vinden en gebruiken? Er valt een heleboel te lezen en leren op onderstaande sites en er zijn ook cursussen wildplukken.
Gezondetips.nl of Wilde Planten.nl geven een lijst en foto's van eetbare wilde planten
Herbologie.nl geeft informatie over de medicinale- en bijwerking van planten
Groene Avonturen geeft 'Wildplukwandelingen' in o.a. Leeuwarden
De Wilde School geeft een 'Online Wildplukcursus' en een Wildpluk kookboek (pdf-formaat)

Binnenkort een blog over de zuiverende klimop, want: # natuurlijk, # duurzaam en # lokaal.