vrijdag, 13 juli 2018 11:49

Lekker fietsen; Wilgentenen kunstroute

Geschreven door
Salix kunstobject - Zuider Stadsgracht Salix kunstobject - Zuider Stadsgracht

Heb je na een warme dag zin in om 's avonds een stukje te fietsen? Tip: ga eens de wilgentenen kunstroute rijden! Dit is een serie kunstwerken die als environmental art zijn geplaatst aan de Potmarge. De Salix fragilis leovardia projecten zijn gemaakt door studenten van de Kunstacademie Friesland in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. De kunstwerken staan aan het fietspad

langs de Potmage en aan de vertakkingen hiervan in de binnenstad.

Een poosje terug ben ik ze eens gaan bekijken de Salix kunstwerken. Dat wil zeggen ik stond er met mijn neus bovenop toen ik het station uitliep; op het Oranjehotel staat een van mijn favoriete objecten. Vandaar ben ik verder gaan zoeken op internet, een deel van de route gefietst en foto's gemaakt. Niet alles sprak me aan. Soms vind ik de verhouding van het kunstobject tov het gebouw net niet kloppen, af en toe een beetje te ijl of naar mijn smaak te verhalend. Andere objecten zijn prachtig en krachtig van vorm en passen pefect in de omgeving.

't Is een enkele keer wel even zoeken om de kunstwerken te vinden. Het loont de moeite om een plattegrond te halen. Een kaart kun je gratis meebrengen vanaf alle informatiepunten in de stad en bij de openbaar toegankelijke locaties van de objecten zoals de Kunstacademie Friesland. Op de website Salix Kunstacademie Friesland vind je ook een plattegrond en onder de menuknop 'Projecten' kun je de foto's alvast thuis bekijken.

Detail van de 'Wylgeman' aan de Kanselarij

'Levend kunstwerk' Hoftuinen van Marijke Meu

'Elke Nederlander heeft een boot' Fries Natuurmuseum

'De storm' Oranjewijk

'Tijdelijk verblijf' Oranjehotel

'Connecting artworks' op het Waagplein

'Nesten' Parkeergarage Hoeksterend

'Wilgentenenwolk-koeienuier' Westerplantage

 

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Potmarge; Historisch Centrum Leeuwarden