maandag, 22 juni 2020 05:57

Ook lelijke dieren worden met uitsterven bedreigd

Geschreven door

Het Wereld Natuurfonds heeft als mascotte een schattige pandabeer en ook zeehondencréche Pieterburen kan pronken met schattige foto's van lieflijke zeehondjes. Ideaal want dieren met een grote aaibaarheidsfactor willen we wel beschermen (en dus ook wel geld aan uitgeven) maar hoe zit met echt "lelijke" dieren? Ik ontdekte -toen ik het geweldige boek 'Meneer blobvis zoekt een liefje' las samen met mijn zoon- dat ook hier gelukkig een stichting voor is opgericht. De blobvis is uitgeroepen als lelijkste dier ter wereld en prijkt trots op het promotiemateriaal van de Ugly Animal Preservation Society. Een fonds dat zich inzet voor dieren die geen grote aaibaarheidsfactor in hun bezit hebben maar wel met uitsterven bedreigd worden.  

De blobvis is een vis die leeft op de bodem van de zee en inderdaad erg lelijk is. Mensen vinden deze vis te blubberig om op te eten maar door netten die over de bodem van de zee schrapen, worden er veel blobvissen per ongeluk gevangen. Vissers kunnen deze vissen niet verkopen en gooien ze na de vangst weer dood de zee in. Ernstig want er zijn bijna geen blobvissen meer over. De stichting zet zich ook in voor de Axolotl; een heel bijzondere salamander. Oorsponkelijk leefde deze salamander in Mexico maar het water is te vervuild geraakt. Nu zie je de Axolotl nog het meest in laboratoria waar men onderzoeken op ze uitvoert. Deze salamander kan namelijk wat bijzonders. Als hij een ledemaat kwijt raakt, kan hij een nieuwe laten aangroeien. Ontzettend boeiend natuurlijk maar de stichting wil dat de Axolotl weer kan leven in een natuurlijke omgeving. 

 

National Geographic maakte er een kort filmpje over: top 5 lelijkste dieren UAPS.

De UAPS maakte zelf ook een filmpje samen met verschillende caberetiers: Engelse beroemdheden vechten voor hun 'lelijkste' dier

De stichting heeft ook een boek uitgegeven:

boek uaps