zondag, 28 juli 2019 11:38

Jij bent mijn favorietje

Geschreven door
Rietjes van biologisch kraftpapier Rietjes van biologisch kraftpapier

Je kent ze vast wel de kaartjes met een mooi rietje erop en de tekst: 'Jij bent mijn favo-rietje'! Je kent ze vast wel de hardplastic gekrulde rietjes of misschien zelfs de drinkrietjes met terugloopbeveiliging? Je kent ze vast wel de plastic rietjes die samen met wattenstaafjes, snoepwikkels, roerstaafjes en

bestek van plastic bijdragen aan de plasticsoep in de oceanen en zeeën. Ze lijken door hun omvang zo onschuldig, maar zo'n licht rietje komt vaak niet in de afvalbak terecht en wordt hierdoor niet gerecycled. Ze eindigen op de storthoop, worden verbrand of ze belanden op straat en in het water. Afbreken van plastic kan wel decennia duren en vergiftigen ondertussen onze zee en de natuur.

De Europese Unie heeft vorig jaar besloten dat plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik in de toekomst niet meer gebruikt mogen worden. Doel is een halvering in 2030. Het gaat om de volgende producten: Plastic bestek, stokjes voor ballonnen, eetbakjes, plastic bekertjes, drinkflesjes, sigarettenpeuken, plastic zakken, snoepwikkels en hygiënische doekjes. Het gebruik moet worden teruggedrongen door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan en minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen.

In steeds meer horecagelegenheden krijg je dan ook geen plastic drinkbuisjes meer, maar vind je een papieren exemplaar bij je flesje prik. Mooi zijn ze deze papieren rietjes en na een zoektocht op het wereldwijdeweb vond ik nog een aantal alternatieven:
• roestvrijstalen (RVS) rietje, al dan niet opvouwbaar en met schoonmaakborsteltje
• glazen rietjes, hittebestendig en inclusief reinigingsborstel
• siliconen rietjes met raggertje
• kartonnen rietjes gemaakt zonder bijenwas, wat de ze geschikt maakt voor veganisten
• herbruikbare rietjes van bamboe met schoonmaakragertje
• 'rietjes van riet' een restproduct na de graanoogst
• eetbare rietjes van b.v. suiker, maiszetmeel, gelatine, tarwe, suikerbiet en/of appelpulp

Bovenstaande zuigbuisjes zijn -behalve de RVS, siliconen en glazen rietjes- 100% biologisch afbreekbaar, BPA vrij (weekmaker plastic), niet giftig en duurzaam omdat ze composteerbaar zijn. Een kleine kanttekening: de bamboe moet vanuit China naar hier vervoerd worden, dat lijkt me dan weer niet zo duurzaam...

Rietjes van papier liggend

De gewone supermarkt of warenhuis verkopen over het algemeen de niet biologische papieren rietjes. Wil je liever bio, kijk dan eens in de ecologische winkel voor herbruikbare bamboe rietjes. De bio papieren en eetbare rietjes vond ik alleen via de webshops, google je op 'bio rietjes', dan verschijnen ze in de zoekresultaten.
Dezelfde route kun je gebruiken voor de andere plastic wegwerpproducten: 'herbruikbaar boterhamzakje', 'wattenstaafjes zonder plastic', 'vervangers plastic bestek', 'bio wegwerpborden' of 'mais wegwerp beker'. Het verkleinen van je plastic footprint is zo moeilijk nog niet;)

Wil je meer weten, Radar had in 2018 een item over plastic wegwerpartikelen en National Geographic geeft tips om te minderen op de plastic comsumptie.

Zin in een uitdaging? In oktober loopt er een actie via CollAction: Say "no" to single-use plastic. Heb je zin om mee te doen, dan kun je je inschrijven via CollAction.
Zie ook de blog Slow Fashion Season voor info over deze organisatie.