vrijdag, 28 juni 2019 11:12

Amsterdams museum: Fashion For Good

Geschreven door
  Odd Pears: 't zijn bijna slow socks Odd Pears: 't zijn bijna slow socks

Een nieuwe outfit, mij mag je er wakker voor maken. Dat schattige vestje, een prachtig shirtje en och dat jurkje...zo héél mooi. Daar kan ik toch eigenlijk niet zonder? Fashion for Good immers!! Ik betrap mezelf erop dat de beperkende factor bij mijn aankopen de hoogte van mijn inkomen is, maar veel te weinig of het duurzaam

geproduceerd werd. Is het wel duurzaam gemaakt, dan val ik meestal flauw van de prijs. Want oei wat duur. Edoch ik probeer mijn leven te beteren door mee te doen aan Slow Fashion Season en heb vorige week alleen een paar nieuwe eco sokjes gekocht.
Deze weblog gaat over een aantal nare kledingfeitjes, een vlog over duurzame kleding en het (relatief) nieuwe museum Fashion For Good.

Fast fasion dringt zich steeds meer op en de allerlaatste trends kosten weinig. Dat wil zeggen ze zijn goedkoop voor de Westerse consument, maar dit heeft een keerzijde. De productie wordt uitbesteed aan Azië en de arbeidsomstandigheden zijn zorgelijk. De textielindustrie is nog net zo smerig als vroeger in het Nederlandse Twente. Katoen bijvoorbeeld is het meest vervuilende landbouwgewas op aarde en rivieren raken aangetast door verf, bleek en finishing. Vervolgens wordt er in ons land jaarlijks weer tweehonderdvijftig miljoen kilo textiel weggedaan!

Gelukkig zijn er ook ondernemers en consumenten die bewegen naar duurzame fashion. Dat zijn wel de voorlopers...want alhoewel recyclen van kleding lucratief kan zijn, zijn de grote modebedrijven traag. Kleine marges, hoge doorstroom, grote concurrentie, en duurzaam produceren kosten investeringen waarvan de afloop ongewis is. En zo houden de consument en de producent elkaar in de tang.

Waste is a design flaw
In de digitale Volkskrant van begin dit jaar vond ik een video-weblog van Lisa Koetsenruijter over duurzame kleding. Ze vertelt in deze vlog over het nieuwe Amsterdamse museum 'Fashion for Good' en geeft een korte video rondleiding. 'Fashion for Good' stelt duurzaamheid en innovatie binnen de mode-industrie centraal en is bedoeld om meer bewustzijn te genereren over de gevolgen van de fast-fashion industrie. Dit wordt gedaan op een interactieve wijze en door consumenten tastbare handvatten geven om zelf actie kunnen ondernemen. Naast het museum zit ook een kleine concept-store waar items van duurzame modemerken worden verkocht.

 

FFG Museum zaal

Museumzaal Fashion For Good, Rokin 102, Amsterdam  -  Copyright Presstigieux

Ben je benieuwd geworden naar het museum, bekijk dan eens de vlog van Lisa Koetsenruijter.
Fashion For Good kun je vinden op The Experience en Instagram
Bron: Vrij Nederland "De kledingberg".

Duurzame kleding en een museum met uitleg om dat te bereiken; het is zo gek nog niet!

Meer in deze categorie: « Zelfbestuur Ruilen op facebook »