zondag, 27 januari 2019 13:29

Goed stoken: niet te warm, niet te koud

Geschreven door
Open Clipart - Enolynn Open Clipart - Enolynn

Bij veel mensen staat in deze tijd van het jaar de verwarming lekker aan en zoals eerder beloofd in deze blog tips hoe te bezuinigen op gas. Want wanneer je wilt bezuinigen op je energierekening, dan is de vraag hoe stook je energiezuinig en hoe stook je verstandig? En wat is het verschil eigenlijk? Over zuinig stoken hoor

 

je nogal eens tegenstrijdige verhalen. De een zegt dat de verwarming 's nachts helemaal uit kan en de ander dat hij boven de 15 graden moet blijven. Of de ramen en deuren moeten dicht om de warmte in de woonkamer te houden, en ehhh... tegelijkertijd moeten ze juist open om de luchtvochtigheid laag te houden en verse frisse lucht binnen te laten.

Volgens Milieu Centraal is het niet nodig je woonkamer 's nachts boven de 15 graden te houden. De hele nacht stoken kost meer energie dan 's ochtends opwarmen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert hetzelfde maar met een bijkomende reden. Warme lucht kan meer vocht opnemen en voorkomt daardoor het te vochtig wordt in huis waardoor schimmels vrij spel krijgen wat weer slecht is voor je gezondheid. Het RIVM adviseert om dagelijks te luchten en ventilleren om zodoende een gezond binnenmilieu te houden.

In de slaapkamer daarentegen kun je de radiator uitzetten, omdat die via de vloer en de wanden indirect toch wel wat verwarmd wordt. En doordat in het stookseizoen slaapkamers meestal worden geventileerd met koudere buitenlucht wordt het niet te vochtig in de slaapkamer. De koudere buitenlucht wordt namelijk in huis opgewarmd waardoor de luchtvochtigheid daalt.

Mijn parool is de thermostaat een tikje lager, een wollen hemdje en warme sokken aan, een paar ramen op een kiertje en de deur een beetje minder snel achter mijn kont te sluiten. Zo heb ik hopelijk een goede mix tussen zuinig en gezond stoken.

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt.

Meer weten;
RIVM voor informatie over luchten en ventilleren.
Milieucentraal geeft tips om te verwarmen zonder te verspillen.
Klimaatgids.nl geeft 101 tips om te besparen op huishoudelijke apparaten en water.